Angst als bron van groei!
Laat jij je wel eens leiden door angst?
Is angst een slechte raadgever?
Ieder mens maakt in zijn of haar leven momenten mee waarbij het klopt dat je angst ervaart. Bijvoorbeeld een gevaarlijk moment in het verkeer waarbij je leven direct in gevaar was. Of een moment in je leven waarbij je daadwerkelijk werd bedreigd. Zoals vroeger het leven van een prehistorisch mens bedreigd kon worden door een tijger. De fysioloog Walter Cannon van Harvard heeft onze reactie op direct gevaar de ‘vechten, vluchten of bevriezen’ respons genoemd. Een andere benaming is de ‘stressrespons’. Dit is een gezond overlevings mechanisme bedoeld om ons te beschermen.
Angst is niets anders dan omgekeerd vertrouwen;
het is het vertrouwen in het kwaad in plaats van in het goede,
Florence Scovel Shinn.
Hoe komt (valse) angst tot stand?
In de huidige tijd ervaren veel mensen ook allerlei denkbeeldige angsten die we creëren in onze eigen gedachten. Dit gebeurt in de Interne Voorstelling van het NLP Communicatie model. Deze gedachten zijn vaak gebaseerd op onze herinneringen en overtuigingen en hoe we deze aan onszelf re-presenteren. We kunnen van een mug een olifant maken. Beren op de weg zien. Het ergste verzinnen wat er zou kunnen gebeuren terwijl dat meestal niet gebeurt. En zelfs als het gebeurt dan komen we daar vroeger of later wel weer overheen.
Veel mensen kennen wel de angst voor afwijzing, de angst om er niet bij te horen of de angst om door de mand te vallen. Of om iets niet perfect te doen. Uit een groot onderzoek blijkt dat bij veel mensen de angst voor spreken in het openbaar zelfs nog groter is dan de angst voor de dood. Dit soort voorbeelden van denkbeeldige angst wordt ook wel ‘valse’ angst genoemd. Er is namelijk geen direct levensgevaar. Het overlevings mechanisme hoeft niet in werking te worden gesteld. Toch gebeurt dit heel vaak wel.
Is het ‘valse’ of ‘reële angst?
De amygdala in ons primitieve brein kan geen onderscheid maken tussen ‘reële’ angst en ‘valse’ angst. In beide gevallen neemt ons primitieve brein de regie over. Ons denken wordt als het ware tijdelijk uitgeschakeld. Zelfs al kan ik beredeneren dat het maar een klein spinnetje is. De angst die blijft toch voelbaar en het kleine, onschuldige spinnetje zorgt ervoor dat ik stress ervaar.
Telkens als de amygdala op basis van ‘valse’ angst in actie komt, veroorzaakt dat een stressreactie in ons zenuwstelsel. Het gevolg daarvan is verlies van energie en het kan als het vaak voorkomt ook schadelijk zijn voor onze gezondheid. Te veel stressreacties verzwakken ons immuunsysteem waardoor we minder weerbaar zijn. En dat is toch echt niet de bedoeling.
NLP vooronderstelt dat elk gedrag een positieve bedoeling heeft.
Wat is de functie van angst?
Ook de ‘valse’ angst heeft een positieve functie. De functie van angst is je attent maken op de behoefte aan veiligheid. Veronderstel eens dat ‘valse’ angst je attent maakt op datgene in je leven wat nog geheeld dient te worden. Heling van ‘oude pijn’ zorgt ervoor dat je de veiligheid in jezelf ervaart. Je weet dat je oké bent en je daar niets voor hoeft te doen. In vakjargon noemen we dat ook wel veilig gehecht. Je mag het ook vertrouwen in jezelf noemen. Dat geeft ook rust.
Kijk eens naar het volgende filmpje en onderzoek wat voor jouw herkenbare elementen zijn:
Ik heb het nog nooit gedaan,
dus ik denk dat ik het wel kan,
vrij naar Pipi Langkous.
Inhouden, terughouden, aanpassen etc. zijn veelal het gevolg van ‘valse’ angst.
Trouw zijn aan jezelf, de dingen doen die voor jou belangrijk zijn en je passie vormgeven zorgen voor een bron van levensvreugde. Het geeft je energie en het is nog eens heel goed voor je gezondheid ook.