Mentale gezondheid door placebo-effect
De kracht van placebo operaties!
Ja, je leest het goed. Er bestaan placebo operaties die minstens net zo goed werken als gewone operaties. Geloof je dat? Lees rustig verder om zo met eigen ogen het bewijs te zien.
- Heb je je weleens afgevraagd waardoor placebo pillen werken?
- Ken je ook het nocebo effect en weet je dat nocebo uit het Latijns komt en beschadigen betekent?
- Heb je enig idee hoeveel negatieve impact beperkende overtuigingen door dit nocebo effect op jouw leven hebben?
- Wist je dat jouw overtuigingen zelfs de manifestatie van je DNA bepalen?
Stel je eens voor wat het je allemaal oplevert als je met NLP overtuigingen leert transformeren van beperkend (nocebo) naar verruimend (placebo)?
Bronnen van overtuigingen.
In het artikel van ‘vloek’ naar vrijheid leg ik uit hoe mensen overtuigingen creëren. Los van de overtuigingen die je zelf creëert worden veel van onze overtuigingen onbewust in ons ‘geïnstalleerd’ door cultuur, ouders, leraren, autoriteitsfiguren zoals artsen, de sociale omgeving en de media. De laatste tijd wordt de impact van ‘influencers’ steeds groter. Het is goed om je af te vragen op welke feitelijke informatie complot theoriën zijn gebaseerd. Zodat fictie en werkelijkheid van elkaar worden gescheiden.
Heb jij ook op school het gezegde geleerd: “eerst zien dan geloven”?
Stel je verandert de volgorde in: “eerst geloven dan zien”!
Met welke van deze twee overtuigingen heb je de grootste kans op succes?
Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan,
vrij naar Pipi Langkous.
Spontane re-missie.
Wat is de impact van de tekst: “roken is dodelijk”? Het zou zo maar eens kunnen dat deze overtuiging nog schadelijker is dan het roken zelf. Wist je trouwens dat van elke ongeneeslijke ziekte er ook gevallen bekend zijn van mensen die wel genezen zijn? In de online database ‘ the spontaneous remission project’ staan meer dan 3500 referenties uit 800 tijdschriften in 20 talen!
Zo’n 95% van ons gedrag is geconditioneerd en wordt aangestuurd door onze onbewuste overtuigingen. Daar zitten dus veel onhandige overtuigingen tussen die zonder dat je het door hebt een nocebo effect veroorzaken. Experimenten van Benjamin Libet hebben al in de zeventiger jaren aangetoond dat ons onbewuste het bewuste aanstuurt. Viktor Lamme schreef het boek: ‘de vrije wil bestaat niet’. En zo zijn er inmiddels stapels wetenschappelijke onderzoeken die dit allemaal onderbouwen.
“Our unconscious runs the show”,
Richard Bandler.
Wat leren we van onderzoek?
In Love, Medicine & Miracles vertelt Dr. Bernie Siegel over een onderzoek voor een nieuw soort chemotherapie waarbij een controlegroep alleen maar een zoutoplossing kreeg en toch verloor 30% van deze groep zijn haar. Bij een ander onderzoek kregen mensen suikerwater met de mededeling dat ze van dit medicijn zouden gaan overgeven. En inderdaad 80% moest ook overgeven. Een ander spraakmakend onderzoek ging over iemand met een gespleten persoonlijkheid. In de ene persoon had deze persoon geen en in de andere persoon had deze persoon wel diabetes. Zodra ze haar alter ego veranderde en ze geloofde dat ze diabetes had veranderde haar fysiologie en ging haar bloedsuikerspiegel omhoog. Nocebo kan resulteren in ziekte en zelfs de dood als dat de uitkomst is die een patiënt verwacht. Dat de kracht van suggestie sterk is dat heeft de hypnose ook al bewezen.
Nog niet overtuigd? Dan neem ik je mee naar een inspirerende TED talk van Kelly McGonical over stress. Bij een onderzoek in de Verenigde Staten over een periode van 8 jaar bleken 182.000 mensen voortijdig te zijn overleden. Dus ruim 20.000 per jaar! Niet door stress maar door het geloof dat stress slecht voor je is. Wow! Ook toont ze aan dat je door anders te leren denken over stress je jezelf gezonder kunt maken. Als je Interne Voorstelling (zie NLP Communicatie model) verandert dan verandert vanzelf je fysiologie oftewel je lichamelijke reactie op stress.
Vriendschap sluiten met stress.
Deelnemers aan een onderzoek leerden anders betekenis te geven aan stress. In plaats van dat het slecht is of angst oproept leerden ze stress te ‘labelen’ als een hulpmiddel. Wat een geweldige herkadering. Een sneller kloppend hart bereid je voor op actie. Sneller ademhalen betekent meer zuurstof voor je hersenen om goed te kunnen denken. De mensen die stress als hulpmiddel zien blijken minder last te hebben van stress, minder bang en meer vertrouwen te hebben. En hun fysieke reactie veranderde daadwerkelijk ten goede.
Ik streef naar korte filmpjes in deze training én deze TED talk is zo waardevol dat ik de volledige versie van 14 minuten deel. Ondertiteling is in het Nederlandse beschikbaar. Wat een cadeau van Kelly want als je deze 14 minuten investeert dan zou de opbrengst zo maar kunnen zijn: een aantal jaren extra leven waarbij je meer ontspanning en meer vertrouwen in jezelf ervaart. Mooier kan ik het niet maken:
Hoe verander je een overtuiging?
Door bewustwording komen we erachter welke overtuigingen we hebben. En als overtuigingen ons belemmeren dan is het mogelijk om ze te veranderen. Herkaderen, het werken met sub-modaliteiten en het veranderen van de interne dialoog zijn voorbeelden waarmee je beperkende overtuigingen kunt transformeren. Heel krachtig is een reïmpring waarmee je een overtuigings vormende ervaring uit het verleden kunt veranderen. En dan hebben we ook de Milton taal nog met de kracht van suggestie.
De hypnotherapeut en NLP model Milton Erickson was niet voor niets de meest succesvolle therapeut aller tijden en van zijn hypnose technieken plukken we nu nog steeds de vruchten.
Genoeg geschreven. ‘Fasten your seatbelts’ en kijk vol verwondering naar het volgende fascinerende filmpje:
Natuurlijk zijn operaties in veel gevallen nog steeds nodig. Zelf heb ik ooit een levensreddende operatie ondergaan en ik ben blij met wat de medische Westerse wetenschap heeft te bieden. En ik geloof ook dat verruimende overtuigingen een belangrijke rol kunnen spelen in de verhoging van de kansen op genezing.
Placebo effect zit in vertrouwen in je (huis)arts, vertrouwen in medicijnen, vertrouwen in een leraar, vertrouwen in je leidinggevende, vertrouwen in je medemens en ‘last but not least’ vertrouwen in jezelf.