6.1 Obstakel of hulpbron

De waarde van een probleem!

Problemen, obstakels, mislukkingen en teleurstellingen horen allemaal bij het leven. Als je nieuwe stappen zet buiten jouw comfort zone dan is het heel normaal dat je obstakels tegenkomt. Hou zou het zijn als je obstakels verwelkomt in plaats van ze angstvallig probeert te vermijden? Omdat je weet een obstakel eigenlijk het symbool is dat staat voor de mogelijkheid om te groeien.

Obstakels en conflicterende delen in onszelf nodigen uit om creatief te worden. De ervaring leert dat een ogenschijnlijk negatieve ervaring achteraf een bron blijkt te zijn waardoor jij je verder hebt kunnen ontwikkelen.

Tegenslag is op het moment zelf niet leuk. En als je voorbij de tegenslag bent en achteraf terugkijkt dan kom je er vaak achter dat je er iets van hebt geleerd. Ze noemen dat ook wel de winst van de pijn.

Stemming als grootste  probleem.

Bij een obstakel maakt het een heel groot verschil of we deze ervaring ontmoeten vanuit een CRASH of een COACH state. Een negatieve ervaring met een CRASH state is vaak een onoverkomelijk probleem. Een negatieve ervaring met een COACH state geeft de mogelijkheid tot groei. De vraag is steeds hoe je een CRASH state (problemen/obstakels) kan ombuigen in een COACH state (positieve hulpbronnen). 

 

Welke obstakels herken jij?

Voorbeelden van obstakels:

  • negatieve emoties
  • interne kritische stemmen ( bijvoorbeeld: ik ben niet goed genoeg)
  • negatieve gedragspatronen (verslavingen, uitstelgedrag)
  • negatieve relaties met andere mensen
  • barrières door groepen of organisaties
  • negatieve overtuigingen - het is niet mogelijk, ik ben niet capabel of ik verdien het niet.

Hoe transformeer je obstakels?

Bij generatieve coaching wijs je obstakels niet af, maar wil je ze juist transformeren. Zodat afgesplitste delen weer kunnen integreren tot één geheel. Het is het principe van de Holon. Dat kritische stemmetje in jouw hoofd is niet handig en het heeft wel een positieve intentie. Door bijvoorbeeld milder over jouw gedrag te zijn en dat te combineren met die positieve intentie kun je de - ogenschijnlijke - tegenstelling weer integreren.

De psycholoog Carl Jung zei al dat het onbewuste van de mens altijd bezig is om bewuste vooroordelen van de mens te compenseren. Als je bijvoorbeeld jezelf te dik vindt en je moet daarom op een streng dieet van jezelf dan kan je de klok erop gelijk zetten of jouw onbewuste laat je de hele week dromen van ijs, taart en andere lekkernijen.

Als een deel van jou zegt ‘ik wil een rustig weekend’  dan zegt een ander deel ‘ik wil juist lekker gaan feesten’ . Het ene deel zegt ‘ laat ik gaan sporten’  en een ander deel in jouw zegt ‘ik ga vanavond liever op de bank voor de t.v. liggen zappen’.

Welke tegenstellingen kom jij in jouw leven regelmatig tegen? Aan de ene kant wil of moet je dit van jezelf..... en aan de andere kant wil of moet je dat van jezelf.......... Ken je dit soort innerlijke conflicten? Wil je leren daar effectief mee om te gaan?

Is jou leven in balans?

De sleutel tot heelheid!

Milton Erickson is misschien wel de meest succesvolle therapeut aller tijden. Hij werkte tegelijkertijd met zowel met het bewuste als het onbewuste van een cliënt. En was er steeds op uit om vanuit nieuwsgierigheid te ontdekken welke mogelijkheden er zijn om weer heel en compleet te worden. Daarbij was hij steeds zonder oordeel. En het bijzondere was dat hij steeds eenzelfde patroon volgde als zich een obstakel aandiende. Het is een soort van mantra voor heelheid en die behandel ik in het volgende artikel .