4.1 Passie - Wat is creativiteit?


Wat is creativiteit?

Creativiteit wordt ook wel generativiteit genoemd en betekent iets creeren wat nog niet eerder heeft bestaan.

Generativiteit gaat in essentie over ontdekken, creëren, verrijken, versterken en het gebruiken van hulpbronnen om iets nieuws te creëren.

Creativiteit is intelligentie

 die plezier maakt, 

Albert Einstein

Zo kan samenwerken generatief zijn als de waarde van 2 personen die samenwerken niet 1 + 1 = 2 maar 3 of zelfs meer. Als mensen samenwerken die in een CRASH stemming verkeren dan is 1 + 1 meestal bij lange na geen 2. En is er een enorm verlies van potentieel.

Generativiteit focust op het ontwikkelen van processen op een hoger niveau waardoor transformatie naar nieuwe mogelijkheden plaats kan vinden.

 

De 4 stappen voor creativiteit:

1. Voorbereiding. Interne focus en inspanning op jouw intentie of doel. Wat wil je creeren? Het is een bewuste stap.

2. Incubatie. een periode van rust. Het denken mag als het ware even in een strandstoel in de zon gaan zitten. Ontspannen. Even bezig zijn met wat anders. Bijvoorbeeld een wandeling langs het strand maken, genietend van de avondzon en het geluid van de golven op de branding. Het onbewuste is voor jou aan de slag terwijl je bewuste lekker aan het ontspannen is. Is dat niet geweldig?

3. Verlichting. Er gaat een lampje branden. De bekende: Eureka of Aha ervaring. Je weet niet waar dit idee precies vandaan komt en het komt zomaar ineens bij je op. Dit is een onbewust proces waaraan ontspanning ten grondslag ligt.

4. Vertaling van het idee naar de realiteit. Een 'nou weet ik het' moment leidt nog niet tot iets tastbaars in de realiteit van alle dag. Nu mag jouw bewuste weer aan de slag en in actie komen. Al dan niet met behulp van anderen werk je aan het realiseren van jouw droom. De passie komt in actie!

Wat mij raakt.

Het is de naam van een gedicht van Rainer Maria Rilke. Wat mij raakt geeft zo mooi aan dat er een verbinding is tussen de bewuste vraag en het onbewuste antwoord. Kunnen zijn met het even niet weten. Niet alles in het leven kan meteen worden gefixd. 

Men moet de dingen
 de eigen stille ongestoorde ontwikkeling laten
 die diep van binnen komt;
 die door niets
 gedwongen of versneld kan worden.

 Alles in het leven is groeien en vormt zich,
 rijpt zoals de boom, die zijn sapstroom niet stuwt
 en rustig in de lentestormen staat,
 zonder de angst dat er straks geen zomer kan komen.
 Die zomer komt toch!
 Maar slechts voor de geduldigen
 die leven alsof de eeuwigheid voor hen ligt,
 zorgeloos stil en wijds. Men moet geduld hebben
 voor onopgeloste zaken in ons hart
 en proberen de vragen zelf te koesteren als gesloten kamers
 en als boeken, die in een zeer vreemde taal geschreven zijn.
 Het komt erop aan alles te leven.
 Als je de vragen leeft
 leef je misschien langzaam maar zeker
 zonder het te merken
 op een goede dag het antwoord in.

Bronnen van het onbewuste.

We hebben 3 bronnen die de basis vormen voor ons creatieve onbewuste:

1. Cognitief - brein intelligentie

2. Somatisch - lichaam; de intelligentie van het hart en de buik

3. Het veld - de relaties en de omgeving waarin we leven.

Wat is een Holon ook al weer?

Wij mensen zijn één geheel én tegelijkertijd onderdeel van een groter geheel. Zo ben je bijvoorbeeld onderdeel van een familie, organisatie, vriendenclub, vereniging en Nederland of zelfs de wereld. Je bent een autonoom mens en tegelijkertijd zijn we groeps gebonden wezens. 

Voor generatieve samenwerking is het van belang dat ieder deel in een generatieve stemming is (COACH). Als jij last hebt van een intern conflict omdat je bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf wilt en je vindt tegelijkertijd dat je eerst voor anderen moet zorgen dan zul je niet op je best zijn. De kans dat je in overlevingsmechanismen schiet is groot (CRASH) en dat helpt je niet om jouw passie te leven. 

Als je last hebt van een extern conflict met bijvoorbeeld je partner of een collega dan zullen jullie ook niet creatief zijn. De passie in de relatie is dan ver te zoeken. De kans dat 1 + 1 gelijk staat aan 2 of zelfs meer is minimaal. Waarschijnlijk levert jullie samenwerking minder dan 2 op en het kan zelfs dat het daalt tot bijna nihil. Bijvoorbeeld bij een vechtscheiding.

 

In dat soort situaties is het eerste wat je wilt doen terug naar de COACH stemming. Even stoom afblazen. Opnieuw in een goede 'flow' komen voordat je samen verder gaat op basis van elkaars intenties. Soms moet je inderdaad eerst één of twee stappen terug doen voordat je - met succes - verder kunt. Meer input vind je in module 7 van de gratis training NLP en meer - basis: Wijzer door perspectief wisselingen

Hoe doe je creativiteit?

Hoe ontwikkel je een 'generatieve' stemming die bijdraagt aan het realiseren wat voor jouw belangrijk is? Dat is een mooie vraag voor het volgende artikel. So stay tuned!