Tijd als vriend of vijand?
Heb jij een tijdreismachine?
Mensen kunnen mentaal reizen in de tijd. We kunnen dromen over de toekomst. Bijvoorbeeld een vakantie die eraan zit te komen. Of ons zorgen maken over wat komen gaat. Heb jij je weleens zorgen gemaakt voor een examen? Of een sollicitatie gesprek? Een eerste date?
Herinneringen die kunnen we ophalen uit ons archief. Leuke herinneringen waar we blij van worden of energie van krijgen. Handig om te gebruiken als anker. Natuurlijk heeft ieder mens ook minder leuke of zelfs nare herinneringen. Als die boven komen drijven dan geeft dat een vervelend gevoel en het kost ook vaak veel energie.
Vandaar dat veel mensen - onbewust - niet verwerkte negatieve herinneringen het liefst onder het vloerkleed vegen. Doen alsof het niet bestaat. Als de negatieve herinnering te maken heeft met iets heel heftigs of intens dan is de kans groot dat jouw onbewuste deze ervaring heeft onderdrukt. Omdat de gebeurtenis destijds te groot was om te verwerken. Je zou kunnen zeggen dat deze manier van onderdrukken een vorm van zelfbescherming is. Je kan het zelfs een daad van zelfliefde noemen.
Niet verwerkte emoties.
Niet verwerkte emoties kunnen later in ons leven bewust dan wel onbewust onze vrijheid belemmeren. Het kan ervoor zorgen dat je lichamelijke, mentale of emotionele klachten krijgt. Onverklaarbare pijnen, moeite hebben om je echt uit te spreken of om je aan iemand te verbinden zijn zo wat voorbeelden. Het kan ook zo zijn dat je bijvoorbeeld graag iets wil doen en tegelijkertijd is er een deel in jou dat de actie saboteert. Doe jij wel eens aan uitstel gedrag?
NLP gaat er vanuit dat elk gedrag een positieve intentie heeft. Ook al snappen we dat niet altijd bewust. Het vraagt onderzoek! En vaak ook tijd. Niet meteen iets willen fixen maar leven met de vraag wat de positieve bedoeling van uitstellen zou kunnen zijn. Wat wil mijn onbewuste hiermee bereiken?
Vaak is er nog iets in jou wat gehoord, gezien of geheeld dient te worden. Het mooie is dat als wij mensen leren van negatieve ervaringen dan is deze gebeurtenis niet voor niets geweest. Leren doen we vaak achteraf. En als we leren van wat er is gebeurd dan worden we wijzer als mens. Dan wordt het makkelijker om de emotie los te laten. En met die wijsheid kun je in het nu je voordeel doen. Bijvoorbeeld door te anticiperen op bepaalde situaties waar mogelijk gevaar dreigt.
Richard Bandler zei ooit: "het mooie van het verleden is dat het voorbij is". Hoe kan het dan toch dat veel mensen zoveel last blijven houden van wat in het verleden is gebeurd? Heel bepalend is hoe we het verleden in het hier en nu aan onszelf re-presenteren. Is het een last of is het een hulpbron?
Tijd als vijand.
Mensen komen in hun potentie als hun mentale capaciteiten samenvallen met hun emotionele en fysieke capaciteiten. Lichaam en geest zijn dan één. Je komt in een flow als lichaam en geest goed samenwerken. Het lichaam is altijd in het nu. Als onze gedachten ook in het nu zijn dan is er zoveel mogelijk. Als onze gedachten in het verleden of de toekomst zijn dan komt er via ons gedrag niet veel tot stand. Het kan heel waardevol zijn om informatie op te halen uit het verleden. Net zoals het kan motiveren om een idee te hebben over de toekomst die je wilt realiseren. En je maakt alleen het verschil als je in het hier en nu in beweging komt.
Mensen staan er vaak niet bij stil dat dit allemaal actieve imaginatie is. Het gaat zo onbewust en we doen het allemaal de hele dag door. Terwijl er alleen maar - om met Eckart Tolle te spreken - nu is. Er is alleen maar wat we nu met onze zintuigen kunnen waarnemen. Door betekenis te geven aan onze waarnemingen, terug te denken aan vroeger of alvast te mijmeren over wat komt gaan we uit het nu. Het gaat niet over goed of fout. Wel om bewust te worden wanneer het voor of tegen je werkt. Zodat je keuze hebt om bij te sturen afhankelijk van jouw doel.
Tijd als vriend.
Met vertrouwen de toekomst in!
Natuurlijk kan ik de dingen makkelijk opschrijven en anders doen dan je gewend bent en te breken met ingesleten patronen gaat wat van je vragen. Toch is het goed om je te realiseren dat je bent wat je oefent. Dus als je bewust bent dat je dingen wilt veranderen dan is het goed om daarmee aan de slag te gaan. Lukt het niet dan is het handig om hulp te zoeken. De kans is groot dat er dan nog iets uit het verleden aandacht vraagt. Gezien, gehoord en geheeld wil worden. Met Time Line Therapy is het bijvoorbeeld mogelijk om negatieve ervaringen uit het het verleden te verwerken. NLP kent ook veel oefeningen om beperkende overtuigingen om te zetten in verruimende overtuigingen. Zodat jij jezelf niet meer tegenhoudt om het leven te leiden waar je naar verlangt.
Yesterday is history
Tomorrow is a mystery
Today is a gift
That's why they call it the present!