3.1 Wat wil je creëren?
Wat stuurt jouw aandacht?
Een veelgebruikte quote is: "alles wat je aandacht geeft groeit". Bewust aandacht geven aan wat voor jou belangrijk is, vraagt om bewust te formuleren waar je op uit bent.
Wat is jouw intentie? Zowel in het 'groot' als in het 'klein'. Groot door bijvoorbeeld een intentie te formuleren voor jouw leven of voor het nieuwe jaar dat er aan zit te komen. Klein is bijvoorbeeld jouw intentie voor vandaag of met welke intentie stap je een gesprek in.
Alles wat je aandacht geeft groeit én wordt aangestuurd door jouw intentie. Dus weet wat je wilt want anders loop je het risico dat je een leven creëert vergelijkbaar met een prachtige zeilboot die zijn leven lang in de veilige haven blijft liggen. Terwijl een boot toch echt bedoeld is om uit te varen en prachtige reizen mee te maken. Met een goede voorbereiding en zo nodig wat hulp van anderen ligt de wereld voor je open.
Stel dat je maar één leven hebt én je wilt eruit halen wat er in zit. Dan is het een levenskunst om een creatieve focus te ontwikkelen gericht op een betekenisvolle toekomst.
Wat is echt belangrijk voor jou?
Maak daarbij een onderscheid in drie toepassingsgebieden:
1. De relatie met jezelf (verleden, toekomst, zelfbeeld, zelfvertrouwen, lichaam etc)
2. Relaties met anderen ( familie, partner, kinderen, vrienden etc) en
3. Werk (welke doelen heb je op werkgebied, relaties met collega's, relatie met tijd en geld etc).
Yesterday is history
Tomorrow a mistery
Today is a gift
Thats why it is called the present
Hoe bevrijd je jezelf?
Nelson Mandela heeft 27 jaar gevangen gezeten op Robben eiland. Al die tijd heeft hij hoop gehouden op een betere toekomst. In plaats van boos te zijn op het onrecht dat hem is aangedaan heeft hij zijn aandacht gericht op vergeving en verzoening. Samen met Desmond Tutu heeft hij veel werk verricht om bij te dragen aan heling van de blanke en zwarte gemeenschap. Het oordeel drijft mensen uit elkaar en het hart verbindt mensen.
Hoe verbind jij je met jezelf en anderen? Wat doe je dan precies en wat levert het op? Is er iets wat je minder of juist meer zou kunnen doen om nog meer verbinding tot stand te brengen?
Wie inspireert jou?
Het volgende gedicht van Marianne Williamson is inmiddels een klassieker. Nelson Mandela gebruikte het bij zijn inaugurele rede voor het Presidentschap van Zuid-Afrika:
Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn,
onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn.
Het is ons licht, niet onze schaduw, die ons het meest beangstigt.
We vragen onszelf: Wie ben ik om briljant, prachtig, talentvol en fantastisch te zijn?
Maar wie ben jij om dat niet te zijn!
Je onbelangrijk voordoen bewijst de wereld geen dienst.
Er is niets verlichts aan je klein te maken,
opdat andere mensen zich bij jou niet onzeker zullen voelen
Wij zijn allemaal bedoeld om te stralen als kinderen.
We zijn geboren om de glorie van het allerhoogste dat in ons is te openbaren.
Die is niet in sommigen van ons: die is in iedereen!
En als wij ons licht laten stralen, geven wij onbewust andere mensen toestemming om hetzelfde te doen.
Als wij van onze eigen angsten bevrijd zijn,
bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen,
Hoe voorkom je spijt?
De Australische verpleegster Bronnie Ware heeft jarenlang in de palliatieve zorg gewerkt. Over de gesprekken die zij heeft gevoerd met mensen in hun laatste levensfase heeft ze een boek beschreven 'als ik het leven mocht overdoen'. Vijf belangrijke levenslessen zorgen ervoor dat je achteraf geen spijt krijgt:
1. Meer jezelf zijn en je eigen hart volgen in plaats van te voldoen aan de verwachtingen van anderen.
2. Minder hard werken. Zorg jij voor een goede werk/privé balans. Zelf vind ik het overigens helemaal niet erg om ook hard te werken zolang je maar met je hart werkt..
3. Meer in verbinding staan met mijn gevoel en daar ook uitdrukking aan geven. Veel mensen onderdrukken hun gevoelens en doen daarmee zichzelf en anderen tekort. Het blijkt dat wrok en verbittering bijdragen aan een ongezond leven. Bij het transformeren van obstakels gaan we aan de slag met het bewust worden van de positieve intentie en het integreren van deze delen.
4. Meer contact onderhouden met familie en vrienden. Wachten tot je tijd hebt dat is een vorm van uitstel. Als het belangrijk is dan vraagt dat de discipline om tijd vrij te maken.
5. Jezelf toestaan om gelukkig te zijn. In de wetenschap dat ieder mens ook met tegenslag te maken krijgt. Het is een mooie oefening om dankbaar te zijn voor wat er wel is. Tijd te nemen om te lachen en plezier te maken. Genieten van kleine dingen en in verbinding te staan met de natuur.
Natuurlijk is iedereen anders en de vraag is wat uit bovenstaande opsomming raakt jou. En mogelijk komen er andere dingen bij je op waarvan jij vindt dat ze belangrijk zijn en wil je daar meer tijd aan besteden.
Stel je zou nu de balans opmaken. Een soort APK'tje voor jezelf. Dan is het allereerst mooi om eens op een rij te zetten waar je allemaal tevreden over bent. Om vervolgens bewust te worden van wat je graag anders wil in jouw leven. Zodat je later geen spijt krijgt.
Herinner je je het liedje nog van de Dijk: 'later bestaat niet, later is nu'. Wat zijn jouw hulpbronnen om 'wakker te worden' zodat je jezelf niet voorbij loopt en bijstuurt als dat nodig is.
Tot slot een gedicht van Charles Bukowski:
“Invent yourself and then reinvent yourself,
don't swim in the same slough.
invent yourself and then reinvent yourself
and stay out of the clutches of mediocrity.
invent yourself and then reinvent yourself,
change your tone and shape so often
that they can never categorize you.
reinvigorate yourself and accept what is
but only on the terms that you have invented
and reinvented. be self-taught. and reinvent your life
because you must;
it is your life and its history and the present
belong only to you.”