Wijzer door meer waarneem posities
Let ook op de tweede vogel van rechts!
Begrijp me dan!
Begrijpen is een kinesthetisch woord en gaat letterlijk en figuurlijk over vastpakken. Mensen willen gezien, gehoord en begrepen worden.
- Voel jij je wel eens onbegrepen? Een roepende in de woestijn?
- Maak je wel eens gesprekken mee waarin je na afloop ontevreden bent over de uitkomst? Bijvoorbeeld omdat jij de ander of de ander jou niet begrijpt?
- Of heb je wel eens meegemaakt dat je energiek een gesprek ingaat en er moe weer uitkomt? Alsof de ander de energie uit je heeft gezogen.
- Wil je leren hoe je je boodschap nog effectiever kunt overbrengen? Hoe je meer begrip voor de ander en zijn of haar drijfveren kunt krijgen? En meer bij jezelf kunt blijven en negatieve energie bij de ander laten?
Als je doet wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg.
Van positie wisselen.
Een ander perspectief innemen maakt het mogelijk om je referentie kader te verruimen, te leren van ervaringen en te leren van andere mensen. Het effect is dat je meer begrijpt en de kans vergroot zelf beter begrepen te worden. Bovendien creëer je zo nieuwe keuze mogelijkheden waardoor je flexibeler wordt en problemen makkelijker oplost.
Meer begrip en effectievere communicatie vraagt dat jij verandert. Elke mens heeft zijn eigen referentiekader. NLP noemt dit kader ook wel ons model van de wereld. Ons referentiekader geeft ons houvast en het is ook goed om je te realiseren dat het niet meer en niet minder is dan jouw subjectieve werkelijkheid. En dat ieder mens dus een andere kijk heeft op diezelfde werkelijkheid.
Wijsheid opdoen.
Mensen zijn het meest effectief als ze in staat zijn hetzelfde onderwerp vanuit meerdere perspectieven te bekijken. Want als je alleen vanuit je eigen perspectief naar de wereld kijkt dan interpreteer je op basis van je eigen, beperkte informatie wat er gaande is. Zonder dat je door hebt dat het wel eens heel anders zou kunnen zijn. Een mening is snel gevormd. De vraag is echter of het wel klopt. Kijk eens naar het volgende filmpje:
Wat was je eerste gedachte?
Onbegrip, miscommunicatie en confrontaties die op niets uitlopen, zijn allemaal terug te voeren op een te beperkte blik op de werkelijkheid. Belangrijke informatie ontbreekt. Gelukkig biedt NLP een prachtig model dat ons in staat stelt om ons referentiekader te verruimen. Waardoor we meer keuze mogelijkheden krijgen, anderen beter begrijpen en onze communicatie effectiever wordt.
Model van de 3 waarneemposities.
In positie 1 dan bekijk je de wereld door je eigen ogen. Wat zie, hoor en voel je? Wat denk je en wat wil je? Zorg dat je eerst je eigen behoeften helder hebt voordat je naar die van de ander vraagt. Anders word je al bij voorbaat beïnvloed!
In positie 2 kruip je in de huid van de ander om je kijk op de wereld te verruimen. Je doet even alsof je de ander bent. Wat ziet, hoort en voelt de ander als hij of zij jou waarneemt? Wat denkt en wil die ander? Ook al weet je het niet precies dan nog is het mogelijk om je in de ander in te leven. Empathisch mensen kunnen dit goed. Zorg daarna wel dat je – na de 3e positie te hebben verkend – weer terug gaat naar je eigen plek.
In positie 3 is het mogelijk om van een afstand te kijken en luisteren naar de dynamiek tussen jezelf en de ander. Alsof je een observator bent die een film terugkijkt van een gesprek. We zeggen niet voor niets dat het soms handig is om even afstand te nemen. Wat gebeurt er nou tussen deze twee mensen? Wat werkt en wat werkt niet?
Heeft de persoon in positie 1 voldoende informatie om effectief te communiceren? Zo nee, wat zou 1 dan aan 2 kunnen vragen? Heb je vanuit de meta positie nog tips voor jezelf om de interactie met de ander te verbeteren?
NLP wordt ook wel de kunst genoemd
van het veranderen van de ander
door het veranderen van jezelf.
Hoe bouw jij de brug van jezelf naar de ander?
Nog niet zo lang geleden kwam ik nog ontroerend filmpje tegen dat me heeft ‘geraakt’. Het schudt me weer even wakker én maakt me bewust hoe snel een mening of oordeel is gevormd. Zonder de ander echt te kennen en weten wat er bij iemand in de ‘achtergrond’ speelt. Het helpt me weer om milder te zijn. En daar waar mogelijk een menselijk gebaar te maken.
for us to look through each other’s eyes for an instant? ”
Henri David Thoreau