Herkaderen bij pestgedrag
Hoe ga je om met pesten?
In een ideale wereld wordt niet gepest. De praktijk is dat in Nederland ruim 1 miljoen kinderen en volwassenen pest ervaringen hebben. Pesten is vaak een onbewust mechanisme om aandacht te krijgen, bij een groep te horen of zelf te overleven. Meedoen met de ‘hoofd’ pester verkleint de kans dat je zelf wordt gepest.
De grootte van de impact op anderen zijn pesters zich vaak niet zo bewust. Pas als het helemaal escaleert – zoals de voorbeelden van zelfmoord na publicaties op Facebook – worden we wakker. De vraag is of met het vingertje wijzen naar pesters de ideale wereld wordt bereikt. Zelf denk ik van niet. Bewustwording van de positieve intentie van pesten en het vinden van ander gedrag om die positieve intentie te vervullen zal een duurzame oplossing bieden. Daarin hebben veel mensen nog een heel bewustwordingstraject te gaan.
Welke behoefte heeft de pester?
Pesten is nu vaak een gegeven. Een belangrijke stap zou kunnen zijn om ermee te leren omgaan. Als het pesten geen vat meer op ons krijgt dan zal de pester waarschijnlijk ander gedrag gaan vertonen. Als we meer verbinding met de pester kunnen krijgen zou het kunnen dat de pester zich meer bewust wordt van zijn drijfveren. Wellicht wordt daarmee het pad gebaand naar nieuw en effectiever gedrag.
Een toverstaf waarmee we altijd en overal effectief omgaan met pesten heb ik niet voor handen. Wel kan ik leren van mensen die effectief omgaan met pesten zoals Brook Gibbs. NLP noemt dat modelleren. Door de structuur achter zijn effectieve gedrag te leren herkennen wordt het leerbaar en overdraagbaar. Hoe meer effectieve structuren we onszelf aanleren des te flexibeler worden we om in specifieke situaties met pesten om te gaan.
Pester verliest zijn macht door herkaderen.
Welke (NLP) patronen herken jij in dit filmpje waardoor Brook geen slachtoffer wordt:
Herkaderen op zijn best!
Het zou heel goed kunnen dat jij nog weer andere patronen hebt herkend dan ik. Dan hoor ik ze graag.
Acht tips om pesten te stoppen.
Wat ik in ieder geval leer uit dit filmpje is:
- Weerstand bieden of overtuigen van de pester werkt niet zoals aan het begin van het filmpje blijkt.
- Overtuigen van de ander van zijn of haar ongelijk is meestal een ‘mission impossible’.
- Vluchten, vechten of bevriezen houden het patroon in stand.
- Eerst de pester volgen en ga dan leiden in een andere richting.
- Herkaderen schudt aan het wereld model van de ander ( ‘je bent een idioot’ herkaderen naar ‘ja, soms doe ik domme dingen’ ).
- Van de kant van het gevolg (slachtoffer ) naar de kant van de oorzaak gaan ( ‘je bent een idioot’ wordt gevolgd door ‘ja, jij bent zo slim’ waarmee de aandacht positief wordt verlegd naar de pester.
- De keuze om eigen geluk af te laten hangen van zichzelf (intern referentiekader) in plaats van te laten bepalen door wat een ander ervan vindt (extern referentiekader).
- Respect te hebben voor het wereldmodel van de ander los van het gedrag van de ander.
Het boeiende is dat aan het eind van het tweede deel op het podium de pester echt even geen woorden meer heeft en aan de grenzen komt van haar referentiekader. Dan volgt ‘Isnt she lovely’ en is de verwarring bij de pester compleet. Verwarring wordt binnen de NLP ook wel een doorgang genoemd naar een nieuwe en andere wereld. Prachtig om te zien.
Hoe ga jij om met pesten?
Heb jij ook mooie voorbeelden van experts in omgaan met pesten? En welke patronen herken jij achter zijn of haar gedrag waarmee wij ons voordeel kunnen doen?
Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je niet zelf gepest wordt én dat je wel getuige bent van het pesten van een ander. Dan is de vraag: “ben je deel van het probleem of ben je deel van de oplossing?”. Natuurlijk is het spannend om een ander aan te spreken op pestgedrag. Check eerst of de situatie veilig genoeg is om aktie te ondernemen. Als dat zo is dan zijn de tips ook bruikbaar voor de omstander die getuige is. Gebruik geen oordeel maar juist de luchtigheid die herkaderen kan bieden. Zoals het verhaal van de politieman in het artikel: “Wat is herkaderen”. Je vermijdt de directe confrontatie, haalt de lading van het pesten af en opent de mogelijkheid om iemand zelf in de spiegel te laten kijken. Aandacht voor de behoefte van de pester is ook heel waardevol om tot structurele oplossingen te komen. Een betere wereld begint bij jezelf en hoe mooi is het als jij daar een stukje aan kunt bijdragen.