Succesvol veranderen met herkaderen
NLP
Rob Steenbergh
NLP
11/08/2022

Veranderen met behulp van herkaderen

11/08/2022

Veranderen om je doelen te bereikenDoe eens wat anders! 

Veranderen mislukt bij beperkende overtuigingen.

Een overtuiging is te vergelijken met een kader van een schilderij. Het geeft structuur en houvast. Een kader maken is een vorm van structureren. Bewust en vooral onbewust maken mensen denk kaders die een eigen leven gaan leiden. Het worden patronen die je automatisch volgt. Zonder er nog over na te denken. Fijn als ze voor je werken.  En heel vervelend als ze niet voor je werken. 

Gelukkig kan je elk moment besluiten om kaders te veranderen. Zo ben ik nou eenmaal is zo'n kader waarbinnen geen ruimte is voor verandering. Tijd voor een nieuw kader? Binnen de NLP wordt een kader ook wel een 'kaart' vergelijkbaar met een plattegrond genoemd. Deze kaart is niet de werkelijkheid, maar een weergave van jouw subjectieve werkelijkheid. Meer hierover vind je in de blog over het NLP Communicatiemodel. 

Hoe komen beperkende overtuigingen tot stand?

Het nadeel van kaderen is dat je fixeert. In gedachten zet je jezelf vast. Dat kan ik niet. Of dat is niet voor mij weggelegd. Ook al heb je de mogelijkheid om te veranderen. Stel je voor ik geef een presentatie voor een team en ik krijg negatieve feedback. En een maand later gebeurt dit nog een keer. Dan zou het zo maar kunnen zijn dat ik de conclusie trek: "presenteren, daar ben ik niet goed in". Nu heb ik met dat kader een beperkende overtuiging gecreëerd. Lekker dan.

Overtuigingen beperken veranderingSta jij ontspannen voor een groep?

Nou wil ik graag solliciteren op een leuke baan. Waarbij ik ook af en toe presentaties moet geven. Dan is de kans groot dat ik niet ga solliciteren omdat ik niet kan presenteren. Althans, dat heb ik mezelf wijs gemaakt. De overtuiging beperkt me in mijn carrière ontwikkeling. et!. Als ik na een 'mislukking' tegen mezelf zeg dat ik het nog niet kan dan geeft dat al meer ruimte om het te kunnen leren. Na een cursus presenteren word ik er al beter van. En door veel te oefenen ga ik het steeds beter in de vingers krijgen. Zie je wel dat ik het kan. Een nieuw kader en een nieuwe baan ligt in het verschiet.

De weg van de minste weerstand.

In ons denken blijven we vaak binnen onze ‘kaders’. Meestal onbewust vanuit een gewoonte patroon. Als ons brein denkt te weten hoe iets zit dan kiest het automatisch de weg van de minste weerstand: de bekende route. 

Veel van de (denk)kaders waarin we leven zorgen ervoor dat we leven in een vorm van aanpassing. ‘Zoiets doe je toch niet”, ‘Dat hoort niet’, Zo doen wij dat nou eenmaal’, zijn allemaal voorbeelden van leven binnen een bepaald kader.

Verandering aanbrengenTotdat we onszelf permissie geven ‘out of the box’ te denken. Zoals bijvoorbeeld in een brainstorm sessie. Dan is ineens niets meer gek. En mag je alles roepen. Waarom alleen tijdens een brainstorm sessie? Een klein kind wat zich nog niet laat leiden door regels en verwachtingen van anderen is juist daardoor zo creatief, experimenteert en ontwikkelt zich razendsnel.

Hoe neem jij de wereld waar?

Een kader zou je ook kunnen zien als een lens waardoor je naar de wereld kijkt. Als je het kader of de lens verandert, dan verandert ook jouw ervaring van de wereld. Als coach heb ik altijd aandacht voor wat meer abstractere kaders. Bijvoorbeeld:

  • Denkt/kadert iemand in problemen of oplossingen. Overigens gaat dit niet over goed of fout. Soms is het van belang een probleem goed te doorgronden voordat je een oplossing gaat creëren. Zodat je niet aan symptoombestrijding doet. En ja, je kunt ook te lang blijven spitten in problemen en dan komt er geen beweging vooruit richting de oplossing.
  • Heeft iemand een concreet kader van een Doel. Want als iemand dat heeft dan wordt het makkelijker om antwoord te geven op de vraag: ‘welke hulpbronnen heb je nodig om je doel te bereiken’.

Ruimte voor veranderingGaat er bij jou al een lampje branden?

  • Eén van de meest krachtige NLP-kaders is: Doe alsof! Waarom zou je dat willen? Mensen maken met behulp van hun zintuigen kaarten van de werkelijkheid. Met ‘de kaart is niet het gebied’ wordt bedoeld dat jouw innerlijke re-presentatie van een ervaring (een kaart) niet hetzelfde is als de werkelijkheid.

Leer anders naar de wereld te kijken.

Toch leven veel mensen onbewust in een snel veranderende wereld op basis van oude innerlijke kaarten die in het verleden zijn gemaakt. Je zou je kunnen voorstellen dat je nu door Nederland rijdt met een routeplanner die ‘kaarten’ heeft die al (tientallen) jaren niet meer zijn geüpdatet. Het is dus niet zo gek dat je niet altijd komt waar je graag wilt zijn.

Het mooie van ‘Doen alsof’ is dat het je ‘dwingt’ om anders te denken en anders te doen dan je vanuit je kaarten (lees: conditionering) zou doen. Van oorsprong zijn jonge kinderen natuurlijk de meesters in ‘Doen alsof’. Ze gaan op een vloerkleedje zitten en het verandert spontaan in een vliegend tapijt. Zet 3 stoelen achter elkaar en je hebt een vliegtuig of een trein. Nog niet zo lang geleden hoorde ik van een kind van 3 jaar (!) dat dit gek is en niet kan. Au, van wie heeft dit kind dat? Gooien we zo met onze goedbedoelde ‘opvoeding’ ook niet een van de meest krachtige menselijke vermogens overboord?

Verwachtingen anderenUitvinders hebben als volwassene nog wel een krachtig ‘Doe alsof’ kader. Ze laten zich niet inperken door mislukkingen en andere negatieve ervaringen uit het verleden. Wat anderen ervan vinden brengt ze niet op een dwaalspoor. Leidend is hun droom. De passie geeft de energie om in beweging te blijven. En ze geloven in zichzelf. De gebroeders Wright hadden het rotsvaste vertrouwen dat de mens zou kunnen vliegen. Ondanks veel scepsis in hun omgeving.

Walt Disney was ook een genie die zijn tijd ver vooruit was. Wist je dat hij ooit is ontslagen omdat hem een gebrek aan creativiteit werd verweten? Gelukkig dat ook Walt Disney in zichzelf is blijven geloven en zo heeft hij een prachtig imperium opgebouwd. Zijn succesformule is de Disney Strategie en die heeft ook alles met ‘Doen alsof’ te maken.

Wat is je grootste wens?

Nelson Mandela heeft in zijn inaugurele rede ooit gezegd dat:

‘je de wereld niet helpt door je kleiner voor te doen dan je bent’.

Jij maakt het verschilAls dat zo is dan heb ik nu een vraag voor je. Stel: je zou iets doen wat je al een hele tijd graag wilt doen? Stel: je zou het weten; wat zou het dan zijn? En wat gebeurt er als je gaat ‘Doen alsof’ je dat al doet? Hoe zou je je kleden? Hoe zou je denken? Hou zou je je voelen? Hoe zou je handelen? Welke acties zien wij dan? En wat zou er in je omgeving gebeuren als jij die geweldige persoon laat zien die je al bent? In de wetenschap dat het onze natuur is om te stralen!

Creativiteit ontsluiten.

Heb je nog wat moeite om je over te geven aan je eigen fantasie? Laat je je nog wat inperken door ervaringen uit het verleden of wat hoort volgens de normen en waarden van je opvoeding en/of omgeving? Laat je dan op weg helpen door Bert en Ernie. Als zij het kunnen, dan kan jij het ook!

Doe eens wat anders! Doe alsof!

Door te ‘Doen alsof’ verrijk en verruim je je innerlijke ‘kaarten’ van de werkelijkheid. Je flexibiliteit en je keuzemogelijkheden nemen toe. Tot slot kan het ook nog een positieve invloed hebben op je stemming en dus ook op je gedrag. Succes met ‘Doen alsof’.

Fantasie is krachtig

Categorieën