CRASH of COACH State?
CRASH of COACH State?
Wil je regie over je stemming?
- Hoeveel keer per dag ervaar jij stress?
- Ben je wel eens boos of gefrustreerd?
- Hoe vaak zeg je kritische dingen tegen jezelf of anderen?
- Zit je adem wel eens hoog?
- Voel je soms spanning in je lijf?
- Trek je jezelf wel eens terug terwijl je dat eigenlijk niet wilt?
Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft een mens gemiddeld tientallen stress-responsen per dag! Met een negatieve impact op zowel ons fysieke, emotionele als mentale functioneren!
Wil je weten hoe je stress herkent en ombuigt naar ontspanning?
In dit filmpje van de BBC leer je om te beginnen wat de oorzaak en functie is van stress. Raken we als Westerse mens nog wel ‘gestresst’ om de dingen waar stress voor bedoeld is? En als het niet functioneel is wat kunnen we dan het beste doen?
Ben jij Brainsmart?
Is het je wel eens opgevallen dat gespannen zijn en creatief zijn niet zo goed samen gaat?
Virginia Satir – één van de belangrijkste rolmodellen van NLP – zei vaak tegen haar cliënten:
“Het probleem is niet het probleem.
Het probleem is de stemming
waarmee je het probleem wilt oplossen”.
Vermogende en niet vermogende stemmingen.
NLP maakt niet voor niets het onderscheid tussen vermogende- en niet vermogende stemmingen.
Welke stemmingen ervaar jij als niet vermogend?
Mogelijk komt stress, frustratie, verkramping, boosheid of angst bij je op.
En wat ervaar je als een vermogende stemming?
Wellicht denk je nu aan enthousiasme, creativiteit, energiek zijn, zelfvertrouwen of rust.
Negatieve stemming omzetten in positieve stemming.
Het is goed om je bewust te zijn dat spanning in je lijf energie kost. Spanning begint van binnen en wordt uiterlijk merkbaar. Spanning heeft impact op je stem en is in die zin ‘besmettelijk’. Als een ouder met een gespannen stem het gedrag van zijn kind wil corrigeren dan heeft dat meestal een averechts effect. Bij volwassenen werkt dat natuurlijk net zo. Spanning is een echte energie vreter en ontstaat onbewust.
Om te schakelen van spanning naar ontspanning is het nodig dat we:
a. ten eerste de spanning waarnemen en
b. dat we bewust ontspannen door bepaalde oefeningen te doen.
Spanning ontstaat onbewust – Ontspanning creëer je bewust.
Het ‘FLOW’ model.
In het navolgende plaatje wordt een relatie gelegd tussen het niveau waarop je wordt uitgedaagd en de mate waarop je je vaardigheden kunt inzetten. Teveel angst en zorgen maken werkt averechts. En apathie en verveling werkt ook voor geen meter. Naast Burn Out heb je vast ook wel eens gehoord van Bore Out.
Welke stemmingen herken je uit het plaatje? Natuurlijk maken we alle stemmingen wel eens mee. Het wordt vooral belangrijke om te herkennen als stemmingen die niet voor je werken chronisch worden.
Vaak hebben mensen het idee dat niet vermogende stemmingen ze overkomen.
Zonder door te hebben dat je het zelf – meestal onbewust – creëert. Vaak is het een gevolg van een proces waarbij verschillende ervaringen en de betekenis die je daaraan hebt gegeven een rol spelen.
De CRASH en COACH State.
Robert Dilts heeft twee meta-stemmingen beschreven die hij de ‘CRASH state’ en de ‘COACH state’ noemt. Meta betekent letterlijk ‘boven’ en geeft je de kans om wat meer afstand te nemen en te reflecteren op wat er nou in een bepaalde situatie of over langere termijn speelt. Zo kun je niet vermogende stemmingen makkelijker herkennen en bewust leren omschakelen naar vermogende stemmingen.
Zodra je een of meer kenmerken van de CRASH stemming herkent dan kun je actie ondernemen om weer in de COACH stemming te komen. Het is mooi om daar manieren voor te vinden die goed bij jou passen.
De ‘quieting response’.
Wat zijn voor jou de beste manieren om te ontspannen?
Ben jij van het wandelen in de natuur, zingen, ademhalings oefeningen, mediteren of yoga? Of heb je een andere wijze die goed voor je werkt? In de tuin werken, de hond uitlaten of een hobby waar je plezier in hebt. Vissen en breien schijnen ook uitstekende manieren te zijn om je hoofd leeg te maken.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je nog wilt ontdekken wat goed voor je werkt. Of er nog wat manieren bij wilt hebben.
Een hele korte en krachtige manier is de ‘Quieting Response’ van de arts Charles F. Stroebal. Deze medisch bewezen 6 seconden techniek om stress te reduceren gaat als volgt:
1. Tover een sprankelende lach op je gezicht. Je gezichtsspieren zullen ontspannen.
2. Zeg tegen jezelf: mijn denken is alert en mijn lichaam is rustig.
3. Haal diep adem. Stel je voor dat je dit doet vanuit de grond door je voetzolen.
4. Laat je kaak, tong en schouders ontspannen.
5. Adem denkbeeldig uit door je voeten.
Als je deze techniek een aantal keren per dag oefent dan ontwikkel je een stress reducerende gewoonte. Bij stress schieten veel mensen in de ‘fight or flight’ reactie waarbij het lichaam verkrampt en de adem vlak en hoog gaat zitten. Het adrenaline peil en de hartslag gaan omhoog en het kost veel energie. Het brengt schade toe aan onze gezondheid en welzijn. Door de ‘quieting response’ te trainen voorkom je dit en zorg je goed voor jezelf. Het vraagt zo’n 6 seconden per keer om te oefenen. Bijvoorbeeld als je voor een stoplicht staat, in de rij bij de kassa, als je telefoon in de wacht staat, in de file of gewoon even als je over straat loopt of tijdens een vergadering. Gebruik reminders om je eraan te herinneren totdat je het helemaal hebt geïntegreerd.
Even ontspannen!
Tot slot nog een super leuk filmpje wat vrijwel zeker heel goed is voor jouw COACH State. Alle noviteiten op technisch gebied brengen de hoofdrolspeler van het filmpje in een CRASH State. Daardoor raakt hij de regie kwijt en neemt zijn stress factor flink toe.
Say cheese!
Wat zijn voor jou triggers die stress veroorzaken in het dagelijks leven?
En welke manieren heb je om ervoor te zorgen dat je geniet van het leven. Want één ding is vrijwel zeker: “dit is geen oefen leven”.
Is er iets wat je nu besluit om anders dan wel meer te gaan doen?
When you smile, the world will smile with you.