Hoofdpijn-depressie-angst
Leef met passie
Rob Steenbergh
Leef met passie
01/08/2024

2.1 Waarom ontspanning?

01/08/2024

Wijs op reis

De valkuil van verwachtingen.

Het leven lijkt voor veel mensen steeds serieuzer te worden. Onbewust richten we ons leven in op wat andere mensen van ons verwachten. Soms worden verwachtingen bewust uitgesproken door anderen zoals ouders, familie, vrienden, werk, de maatschappij. En heel vaak worden ze onbewust voorgeleefd. 

Met als gevolg dat jij en ik meestal onbewust ook hoge verwachtingen over onszelf creëren.

Vrijheid om te kiezen

Wat is jou volgende stap?

Wat verwacht je bijvoorbeeld van jezelf? Moet je altijd voor iedereen klaar staan? Moet je de dingen in één keer goed doen? Moet je de dingen perfect doen en leg je de lat steeds hoger? Is het oké als je het even niet weet?

Mag je niet boos, bang, verdrietig, jaloers of eenzaam zijn? Steeds meer mensen hebben last van eenzaamheid. Van jong tot oud. Ben je iemand die sterk moet zijn en alle problemen alleen moet kunnen oplossen? Zet eens op een rijtje wat jij van jezelf verwacht! En is dat realistisch?

slaapproblemen

Veel 'moeten' werkt stress verhogend. Naast al die verwachtingen leven we ook nog eens in een tijd met veel onzekerheid. Oorlogen, Covid crisis, stikstofcrisis, milieu vervuiling, opwarming van de aarde, inflatie, groeiende armoede, tekort aan huisvesting, dreigend tekort aan drinkwater etc. Heb jij dan ook wel eens het idee: "Help, hoe moet dit verder?" 

Niet uitgesproken verwachtingen

zijn een recept voor teleurstelling!

Wie is eigenaar van het probleem

Wat draag jij voor een ander?

Vrijheid of overleven?

Weet dat het niet aan jou is om in je eentje alle problemen te dragen. Want als we ons laten overweldigen door alle omstandigheden dan belanden we in overlevingsmechanismen:

1. Vechten: letterlijk vechten maar ook bijvoorbeeld door rebels gedrag te vertonen

2. Vluchten: letterlijk weggaan of figuurlijk door uit te loggen en bijvoorbeeld te gaan dagdromen of te vluchten in genotsmiddelen

3. Bevriezen: passief worden, gevoel buiten sluiten en jezelf ook niet meer uiten

4. Aanpassen: jezelf wegcijferen en 'please' gedrag vertonen om positieve aandacht van anderen te krijgen.

Voor jezelf opkomenWie heeft de regie?

Daar zijn jij en ik niet mee gediend. En de wereld ook niet. Het is daarom goed om je te realiseren dat je meer bent dan een overlevingsmechanismen. Meer dan jouw emoties of gedachten. 

Bij jezelf blijven.

Juist door je te verbinden met iets groters en diepers dan een negatieve ervaring in het hier en nu zorg je ervoor dat je ermee leert omgaan. Bij jezelf kunnen blijven en 'dealen' met de omstandigheden die op je pad komen. Ik weet het is makkelijk opgeschreven én in de rest van de training krijg je 'gereedschap' om hiermee aan de slag te gaan. 

Goed voor jezelf zorgen en daarna jouw bijdrage leveren aan een betere wereld dat helpt wel. Daar ligt de koppeling met leven met passie. Passie is je hart open houden en mild zijn. Passie om te doen wat belangrijk is voor jou én met passie jouw bijdrage leveren om de wereld een klein stukje mooier te maken. Daar word je blij van en het maakt jouw leven betekenisvol.  

Wist je trouwens dat plezier bij veel mensen de meest onderdrukte emotie is? Terwijl plezier en speelsheid ontzettend krachtige hulpbronnen zijn om de beste versie van jezelf te zijn. 

Vreugde toelaten

Vier jij het leven?

Wat levert plezier maken op?

Plezier en  ontspanning zijn de basis voor:

1. creativiteit

2. gezondheid

3. welzijn

4. goed relaties met jezelf en anderen

5. passie vormgeven

6. effectief werken

7. muzikaliteit

8. excelleren in sport of andere hobby's

9. en welke voorbeelden komen er nog meer bij je op?

Aan de ene kant zijn er dus steeds meer 'triggers' die stress verhogen en uitnodigen om in overlevingsmechanismen te vervallen. En aan de andere kant is er juist nu steeds meer behoefte aan ontspanning zodat we met alles wat op ons pad komt effectief om kunnen gaan. 

Creatief levenHoe word je flexibel?

Uit onderzoek blijkt dat een baby van zo'n zes maanden oud zo'n 1000 verschillende bewegingen in een uur maakt. Een kind van tien maakt als het mee zit nog een paar honderd verschillende bewegingen. En een volwassene van dertig jaar doet het al bijzonder goed als hij nog 100 verschillende bewegingen maakt. De bewegingen van een volwassenen zijn weliswaar efficiënter. Maar het is meer van hetzelfde gedrag. 

De creativiteit en flexibiliteit die we in deze tijd zo nodig hebben is flink afgenomen. Tijdens het werk worden sessies om 'out of the box' te denken georganiseerd. Terwijl het de natuurlijke staat van mensen is om creatief te zijn. Gelukkig is deze slapende reus in ieder van ons nog steeds aanwezig:

Levensvreugde als hulpbron

Tijd voor vrij expressie!

Hoe komt het dat wij als baby zoveel vrije expressie bezitten en dat naarmate we ouder worden steeds meer kwijt raken? Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. En realiseer je dat we het niet echt kwijt. Deze geweldige hulpbron zit nog steeds in ons doch is vaak weggestopt achter een 'muurtje' van verwachtingen, doen wat hoort, beperkende overtuigingen, cultuur en nog zo wat van die (ongeschreven) regels die bepalen hoe we ons in het dagelijks leven gedragen. 

De vraag is of we daar gelukkig van worden. En dient het jou en de maatschappij? Of kan het misschien wel anders, leuker en prettiger voor iedereen? Neem jij genoeg tijd om te spelen? Wil je daar weer in oefenen dan is mijn tip: "leer van kleine kinderen door met ze mee te gaan in hun spel". Ben je trouwens al begonnen met minimaal een half uur per dag tijd voor jouw zelfzorg in te ruimen? Want later is nu. Toch?

Categorieën